ÜDVÖZÖLLEK a www.magyarhosok.blogspot.com oldalon!

●▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬O:ஜ۩۞۩ஜ:O▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬●

●▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬O:ஜ۩۞۩ஜ:O▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬O:ஜ۩۞۩ஜ:O▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬●

ISTEN HOZOTT!

SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK A HONLAPOMON!


„Tiszteld a múltat, és éltesd tovább!”

(Kőrösi Csoma Sándor)


Kedves Honfitársam!


Szeretném szíves figyelmedbe ajánlani a blogokban (naplóbejegyzésekben), havi bontásban szerkesztett MAGYAR TÖRTÉNELMI ESEMÉNYNAPTÁR-t, amely segítséget nyújt a történelmi események időrendi átláthatóságában. Az év szinte minden napján van miről megemlékeznünk, a hónapot és a napot vettem alapul a naptár összeállításakor, természetesen az évet is feltüntettem egy-egy esemény mellett, hogy lássuk azt is hány évvel ezelőtt történt az adott esemény. A dátumokhoz rövid leírást adok és kapcsolódó, megemlékező linkeket, képet, vagy videót csatolok. Köszönet az adatgyűjtésben és a szerkesztésben résztvevők segítségéért! Köszönet és elismerés minden YouTube-os videókészítőnek, akik színvonalas alkotásaikkal képekben is megjelenítik a történelmünket és színesítik ezt az oldalt. Látogass el a másik honlapomra is: http://www.magyarhosok.hupont.hu/ Levelet a következő e-mail címre tudsz írni nekem: honlaplevelezes@citromail.hu


Az oldal tartalomjegyzéke:

- BEVEZETŐ

Ha szemből nézed az oldalt bal hasáb:

- MAGYAR TÖRTÉNELMI ESEMÉNYNAPTÁR

Jobb hasáb: - VIDEÓTÁR

- HUNOK ÉS MAGYAROK TÖRTÉNETE KÉPEKBEN, IDŐRENDI SORRENDBEN (a teljesség igénye nélkül)

Az oldal végén található az

- AJÁNLÓ, itt szeretném felhívni a figyelmet filmekre, könyvekre, eseményekre, érdekességekre, itt megnézhettek

5 nagyon különleges videófilmet!

●▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬O:ஜ۩۞۩ஜ:O▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬●

●▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬O:ஜ۩۞۩ஜ:O▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬O:ஜ۩۞۩ஜ:O▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬●

MAGYAR TÖRTÉNELMI ESEMÉNYNAPTÁR

2010. május 5., szerda

MAGYAR TÖRTÉNELMI ESEMÉNYNAPTÁR - AUGUSZTUS

AUGUSZTUS

Augusztus 1. 
1849. augusztus 1-én Gál Sándor tábornok Tuzson János alezredesre bízta a vezetést, aki a maradék 200 honvédjével indult csatába. A székelyek élethalálharcot vívtak Eduard Clam-Gallas osztrák tábornok vezette osztrák és orosz csapatokból álló ellenséges 200000 fős hadserege ellen. A hatalmas túlerő ellenére sikerült több ízben is visszaverni a támadásokat, de elárulták, körbekerítették őket. Nyerges-tetőn, a hágón haltak hősi halált mind a 200-an.
forrás: http://jovonk.info/2013/08/01/nyerges-teton-magyarbol-eleg-200#.UfqxOFwxTZg.facebook




Augusztus 2.
1945. augusztus 2-án Csehszlovákiában a németek kiűzése után megkezdődött a "kisebbségek" jogfosztása, a tetőpontot Benes elnök kiadott 33. dekrétuma jelentette. A felvidéki magyarok tulajdonuk után elvesztették állampolgárságukat is.
forrás: http://www.hir24.hu/tudomany/2013/08/01/igy-semmiztek-ki-a-magyarokat/#aktualis




Augusztus 6.
1566. augusztus 6-án vette ostrom alá I. Szulejmán szultán (ur. 1520-1566) 150 000 fős hadserege a Dél-Dunántúl legjelentősebb erősségét, melynek kapitánya a híres hadvezér, gróf Zrínyi Miklós horvát bán volt. Az eposzba illő egyhónapos küzdelem végül Zrínyi és a 2300 védő hősi halálával és Szigetvár elestével zárult a többszörös oszmán túlerővel (60–65 ezer harcos) szemben alul maradt, s megmaradt vitézeivel együtt hősi halált halt.
http://www.magyarvagyok.com/kultura/tortenelmi/csatak/6821-Szigetvar-ostroma.html



Augusztus 20. Magyarország születésnapja
Magyarország nemzeti és állami ünnepe – I. István király szentté avatásának évfordulója, Szent István király ünnepe, az Új Kenyér ünnepe, valamint 1949. és 1989. között a Magyar Népköztársaság Alkotmányának hivatalos állami ünnepe.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Augusztus_20.



1921. augusztus 28. Első ágfalvi összecsapás
forrás: http://www.euroastra.hu/node/31340


1526. augusztus 29. Mohácsi csata
A mohácsi csata vagy mohácsi vész (törökül Mohaç savaşı vagy Mohaç meydan savaşı) 1526. augusztus 29-én zajlott le a Magyar Királyság és az Oszmán Birodalom hadai között, magyar vereséggel.
Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=3cbpPBKktcU





1940. augusztus 30. II. bécsi döntés
A második bécsi döntés 1940. augusztus 30-án délután 3 órakor született.
A magyar kormány (gróf Teleki Pál miniszterelnök, Csáky István külügyminiszter és Hory András, a románokkal folytatott tárgyalásokon a magyar küldöttség vezetője - mindannyian erdélyi származásúak voltak), és a román kormány a döntőbíráskodást elfogadta.
Galeazzo Ciano olasz külügyminiszter naplója szerint – de ezt maga Mihail Manoilescu is elismeri visszaemlékezéseiben – a román külügyminiszter elájult a döntés kihirdetésekor. Fontos megjegyezni, hogy a Szovjetunió 1940 júniusában megszállta az akkor Romániához tartozó Besszarábiát, a mai Moldova Köztársaság területét, és a második bécsi döntés kihirdetésekor javában folytak a krajovai tárgyalások, amelyek lezárultával szeptember 7-én Bulgária visszakapott Romániától 2 dél-dobrudzsai megyét, az ún. Kvadrilátert.
A második bécsi döntéssel Magyarország 43 492 négyzetkilométernyi területet kapott vissza, benne a Székelyfölddel.
Az 1941. évi népszámlálás adatai szerint a visszacsatolt Észak-Erdélyben 1 344 000 magyar, 1 069 000 román és 47 000 német lakos élt. Dél-Erdélyben körülbelül 400 000 magyar maradt.
forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9csi_d%C3%B6nt%C3%A9sek


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése