ÜDVÖZÖLLEK a www.magyarhosok.blogspot.com oldalon!

●▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬O:ஜ۩۞۩ஜ:O▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬●

●▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬O:ஜ۩۞۩ஜ:O▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬O:ஜ۩۞۩ஜ:O▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬●

ISTEN HOZOTT!

SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK A HONLAPOMON!


„Tiszteld a múltat, és éltesd tovább!”

(Kőrösi Csoma Sándor)


Kedves Honfitársam!


Szeretném szíves figyelmedbe ajánlani a blogokban (naplóbejegyzésekben), havi bontásban szerkesztett MAGYAR TÖRTÉNELMI ESEMÉNYNAPTÁR-t, amely segítséget nyújt a történelmi események időrendi átláthatóságában. Az év szinte minden napján van miről megemlékeznünk, a hónapot és a napot vettem alapul a naptár összeállításakor, természetesen az évet is feltüntettem egy-egy esemény mellett, hogy lássuk azt is hány évvel ezelőtt történt az adott esemény. A dátumokhoz rövid leírást adok és kapcsolódó, megemlékező linkeket, képet, vagy videót csatolok. Köszönet az adatgyűjtésben és a szerkesztésben résztvevők segítségéért! Köszönet és elismerés minden YouTube-os videókészítőnek, akik színvonalas alkotásaikkal képekben is megjelenítik a történelmünket és színesítik ezt az oldalt. Látogass el a másik honlapomra is: http://www.magyarhosok.hupont.hu/ Levelet a következő e-mail címre tudsz írni nekem: honlaplevelezes@citromail.hu


Az oldal tartalomjegyzéke:

- BEVEZETŐ

Ha szemből nézed az oldalt bal hasáb:

- MAGYAR TÖRTÉNELMI ESEMÉNYNAPTÁR

Jobb hasáb: - VIDEÓTÁR

- HUNOK ÉS MAGYAROK TÖRTÉNETE KÉPEKBEN, IDŐRENDI SORRENDBEN (a teljesség igénye nélkül)

Az oldal végén található az

- AJÁNLÓ, itt szeretném felhívni a figyelmet filmekre, könyvekre, eseményekre, érdekességekre, itt megnézhettek

5 nagyon különleges videófilmet!

●▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬O:ஜ۩۞۩ஜ:O▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬●

●▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬O:ஜ۩۞۩ஜ:O▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬O:ஜ۩۞۩ஜ:O▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬●

MAGYAR TÖRTÉNELMI ESEMÉNYNAPTÁR

2010. május 10., hétfő

MAGYAR TÖRTÉNELMI ESEMÉNYNAPTÁR - MÁRCIUS

MÁRCIUS

1998. március 12. Magyarország NATO csatlakozása
Az Országgyűlés 1998 februárjában határozatba foglalta a népszavazás eredményeit. Magyarország – Lengyelország és Csehország mellett – 1999. március 12-én a NATO teljes jogú tagjává vált.




1848. március 15. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörése
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, a nemzeti identitás egyik alapköve. Társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója, önvédelmi harcával a nemzeti mitológia részévé vált. Szerves része volt az 1848-as európai forradalmi hullámnak, azok közül viszont lényegében egyedül jutott el sikeres katonai ellenállásig. Eredményességét mi sem mutatja jobban, hogy csak a cári Oroszország beavatkozásával lehetett legyőzni, amelynek soha ekkora hadserege addig nem járt még külföldön. Gyakorlatilag az 1848-49-es harc a magyar nemzet történetének leghíresebb háborús konfliktusa is.
Megemlékezés: http://kuruc.info/r/3/58715/




1939. március 15. Kárpátalja visszatér (Első bécsi döntés 1938. november 2.)




1990. március 15-20. Fekete március Marosvásárhelyen
A háttérből gerjesztették azt a feszültséget, ami 1990 fekete márciusához vezetett: magyarok és románok három napig csatáztak Marosvásárhely főterén. A román fölényt a környékbeli cigányság „hadba szállása” enyhítette, de az erőviszonyokat a Nyárád menti székelyek fellépése fordította meg. Végül a román hadsereg ejtőernyősökkel vetett véget a polgárháborús viszonyoknak.
Megemlékezés: http://kuruc.info/r/3/56509/




1939. március 23.-04.04. Magyar-szlovák "kis háború"
A történészek által "kis háborúnak" elnevezett magyar-szlovák katonai konfliktus
1939. március 23-án tört ki és 1939. április negyedikéig tartott. A Horthy Miklós vezette Magyar Királyság akkor azért támadta meg a néhány nappal korábban létrejött, Jozef Tiso katolikus pap által vezetett fasiszta Szlovák Államot, hogy Kárpátalja Magyarországhoz való visszakerülésével nyugatabbra tolódjon az ottani magyar-szlovák határ.
A katonai konfliktusnak a szlovák oldalon 21, a magyar oldalon pedig 20 áldozata volt. A konfliktus eredményeképpen végül mintegy 70 ezer korábbi szlovák állampolgár került vissza Magyarországhoz.
Megemlékezés:
http://szentkoronaradio.com/elszakitva/2010_03_20_emlekmu-a-magyar-szlovak-kis-haboru-aldozatainak





Március 23. - a Magyar-Lengyel Barátság Napja
A magyar és lengyel történelem közös vonásai, a két nép között kialakult szoros, történelmi barátság tiszteletére 2007-ben a Magyar Országgyűlés március 23-át a Magyar-Lengyel Barátság Napjává nyilvánította.
forrás: http://portal.622gg.hu/online/index.php/component/content/article/31-altalanos/92-lengyel-magyar-baratsag





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése